Tema, fortolkning og budskab

Tema

Det centrale tema i ”Franz Pander” er knyttet til hovedpersonens uforløste begær. Ordet ”begær” eller ”begærlig” optræder tre gange i beskrivelsen af Franz Panders indre liv. Det er ikke tilfældigt. Fortælleren udstyrer os dermed med viden om, at det er en dominerende følelse i Franz Panders sjæleliv.

Ved nærmere eftersyn står det klart, at hans begær er novellens hovedtema. Problemet er blot, at Franz Pander lider under et begær, der er svært at definere entydigt. Vi kan pege på en række forskellige ting, som han begærer. Først og fremmest stræber han efter et glamourøst liv i overklassen. Franz Pander begærer de statussymboler, der er forbundet med sådan et liv. De første dage på Jungfernstieg-hotellet er han opslugt af stedets fornemme indretning:

Han sneg sig fra Restauranten ud paa Gallatrappen begærlig efter at føle dens Tæpper under sine Fødder og lade sin Haand glide langs ned ad Gelænderets sorte Marmor.

Franz Panders begær er her rettet mod overklassens materielle forhold, fx de fine tæpper og ”Gelænderets sorte Marmor”. Statussymbolerne repræsenterer den sociale opstigning, som Franz Pander begærer af hele sit hjerte. Han ønsker brændende at få del i velstanden.

Efterhånden som handlingen skrider frem, ændrer hans begær karakter. Miss Ellinors vækker hans seksuelle begær: ”Han tænkte bare paa det ene: at komme til at røre hende...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind