Budskab og morale

Tekstens budskab er, at forskellen på rig og fattig er urimelig

Det kan godt kræve en del fortolkningsarbejde at finde frem til budskabet i en litterær tekst. Nogle gange er budskabet dog ret åbenlyst. Det er tilfældet i ”Den lille Pige med Svovlstikkerne”. Her kommer fortælleren med flere direkte kommentarer, der fortæller os, hvad tekstens budskab er.

I præsentationen af den lille pige står der fx: ”Ingen havde den hele Dag kjøbt af hende; Ingen havde givet hende en lille Skilling; sulten og forfrossen gik hun og saae saa forkuet ud, den lille Stakkel!” Dermed ser vi klart og tydeligt, at fortælleren har sympati for pigen. Budskabet er altså umiddelbart, at pigen er en stakkel, som det er synd for. Men der er også et andet budskab i teksten. Det hænger sammen med det første budskab, men det stikker lidt dybere.

I løbet af teksten hører vi om pigens forskellige forestillinger om, hvordan der må være inde i de huse, som hun sidder udenfor. Her bliver det klart, at der er en kontrast mellem pigens fattigdom og de andre menneskers rigdom. Pigen mangler de mest elementære ting som varme, mad og omsorg, mens der lader til at være både lunt og kærligt i de huse, hun ser for sig. Hun tænker blandt andet på et juletræ, hun har set hos ”den rige Kiøbmand”.

Dermed oplever vi som læsere, at kontrasten mellem pigens fattigdom og de andres rigdom er urimelig. Det virker dybt urimeligt, at hun fryser ihjel lige uden for de huse, hvor hun drømmer om at få varmen og spise sig mæt. Det virker også urimeligt, at der ikke er nogen som helst, der hjælper den lille pige, selv om hun helt klart har behov for hjælp.

Tekstens budskab er derfor, at forskellen på rig og fattig er urimelig. Det er svært at forstå, at der ikke er nogen, der tager sig af den lille pige. Hun er overladt til sig selv, men har ingenting ud over bundtet med svovlstikker, som hun tænder for at holde varmen. I det hele taget virker det brutalt, at der stort set ikke er nogen kontakt mellem pigen og det omgivende samfund. Vi hører kun om en dreng, der stjæler pigens tøffel, og...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind