Miljøbeskrivelse

Kaldes også miljøkarakteristik eller bare miljø.

Miljøet er præget af kontrasten mellem velstand og fattigdom

Det kan være meget givende at se på miljøbeskrivelsen i et eventyr. Mange eventyr har et rent eventyrmiljø, men hos H.C. Andersen er der ofte også et mere realistisk miljø. I ”Den lille Pige med Svovlstikkerne” er miljøet hovedsageligt realistisk. Faktisk gør det, at teksten ikke entydigt bliver opfattet som et eventyr. Det virker snarere som en realistisk fortælling med en stærk social kritik. Tekstens har dog også et klart eventyrpræg, som vi viser på siden om eventyrtræk.

Det fysiske miljø er præget af storbyen og årstiden

Det fysiske miljø i teksten er præget af, at historien udspiller sig i en storby om vinteren. Det er koldt, og folk skynder sig forbi den lille pige. Det er ikke vejr eller temperatur til at opholde sig udendørs. Men den lille pige er nødt til at blive ude i kulden. Her finder hun et hjørne, hvor hun kan være i fred for trafikken af hestevogne og de andre gadebørn, der er efter hende. Men det er også herfra, at hun drømmer om at komme ind i de lune, lysende huse, hun ser på udefra.

Det fysiske miljø er derfor også præget af velstanden, selv om pigen kun har adgang til den i sin fantasi. Det velstående miljø beskrives fx, da pigen stryger den anden svovlstik og ser lige ind i en stue, ”hvor Bordet stod dækket med en skinnende hvid Dug, med fiint Porcellain, og deiligt dampede den stegte Gaas, fyldt med Svedsker og Æbler!”

Den hvide dug og det fine porcelæn repræsenterer al den velstand, pigen længes efter. Det repræsenterer byens velstående borgerskab, der har råd til at bo i solide, lune huse, hvor de kan dække fint op og spise en god gåsesteg. Det rige miljø er ikke grebet ud af den blå luft. Det hører vi i det næste afsnit, hvor pigen tænder den tredje svovlstik.

Da sad hun under det deiligste Juletræ; det var endnu større og mere pyntet, end det hun gjennem Glasdøren havde seet hos den rige Kiøbmand, nu sidste Juul; tusinde Lys brændte paa de grønne Grene og brogede Billeder, som de der pynte Boutikvinduerne, saae ned til hende.

Her forestil...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind