Tema og fortolkning

Eventyret tematiserer fattigdom og konsekvenserne af fattigdom

”Den lille Pige med Svovlstikkerne” handler om fattigdom og konsekvenserne af fattigdom. Det er en meget brutal fortælling, fordi den lille pige dør af kulde og udmattelse. Hun har ingen steder at gå hen. Det er kun i fantasien og den lille smule varme fra svovlstikkerne, at hun finder trøst. Kontrasten til hendes vilkår ser vi netop i hendes forestillinger om, hvordan der ser ud inde i de huse, hun sidder udenfor.

En ny blev strøget, den brændte, den lyste, og hvor Skinnet faldt paa Muren, blev denne gjennemsigtig, som et Flor; hun saae lige ind i Stuen, hvor Bordet stod dækket med en skinnende hvid Dug, med fiint Porcellain, og deiligt dampede den stegte Gaas, fyldt med Svedsker og Æbler! og hvad der endnu var prægtigere, Gaasen sprang fra Fadet, vraltede hen af Gulvet med Gaffel og Kniv i Ryggen; lige hen til den fattige Pige kom den; da slukkedes Svovlstikken og der var kun den tykke, kolde Muur at see.

Kontrasten mellem den fattige pige og det rige hus bliver er tydelig, hvis vi ser på brugen af farver i citatet. Den skinnende hvide dug og det fi...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind