[9]

Den lille Pige med Svovl­stikkerne

Her kan du få hjælp til at analysere H.C. Andersens eventyr ”Den lille Pige med Svovlstikkerne”. Vi går grundigt i dybden med både analyse, fortolkning og perspektivering af eventyret og giver dig den nødvendige historiske baggrundsinformation for at forstå teksten så godt som muligt.

”Den lille Pige med Svovlstikkerne” er udgivet i 1845 og er ét af H.C. Andersens mest kendte eventyr. Der er lavet et utal af film og teaterstykker baseret på historien om den lille pige, der sidder og fryser i vinterkulden, mens alle andre hygger sig i deres lune hjem.

I eventyret følger vi den lille piges forsøg på at holde varmen i den kolde vinteraften. Hun tænder den ene svovlstik efter den anden. For hver svovlstik ser hun et nyt drømmesyn. Til sidst kommer hendes elskede mormor til syne og fører hende op til Gud. Historien slutter dermed med den lille piges død. Hun dør dog med et smil om munden, og slutningen har derfor givet anledning til mange forskellige fortolkninger af eventyret.

Analysehjælpen starter med et lidt længere resumé af teksten. Derefter følger en side med forskellige nyttige baggrundsinformationer, blandt andet om den fattigdom og nød, som prægede samfundet på H.C. Andersens tid, og som forfatteren kendte fra sin egen og sin mors barndom. Herefter finder du siden ”Forstå teksten”, hvor vi har sat eventyrets originaltekst ind og lavet ordforklaringer til de vanskelige og gammeldags ord, der præger teksten.

På de efterfølgende sider har vi lavet en systematisk og meget grundig analyse af ”Den lille Pige med Svovlstikkerne”. Her kommer vi ind på alle de punkter, der hører til en typisk analyse af et H.C. Andersen-eventyr. Analysen kan hjælpe dig med at få en bedre forståelse for teksten, men den kan også lære dig at blive bedre til at analysere litterære tekster generelt.

Efter analysen følger en side, hvor vi går i dybden med den fortolkning af teksten, som vores analyse lægger op til. Her ser vi også på tekstens hovedtema, som er den dybe fattigdom, der præger den lille piges liv. På siden om tekstens budskab og morale forklarer vi, hvad teksten gerne vil fortælle os, og hvad vi kan lære af den. Endelig giver vi dig en perspektivering af teksten, der blandt andet fokuserer på, hvordan H.C. Andersen her sætter et problem under debat på en måde, der er atypisk for litteraturen fra midten af 1800-tallet.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Pigens brutale død har stor betydning for vores fortolkning

Vi kan fortolke pigens død med et smil om munden som et udtryk for, at eventyret har en lykkelig slutning på trods af det tragiske handlingsforløb. Pigen oplever, at hun sammen med sin elskede mormor flyver op til Gud, hvor der hverken er sult, kulde eller angst. Dermed slutter fortællingen i en positiv stemning. Det understreges af det sidste afsnit, hvor fortælleren bemærker, at ”Ingen vidste, hvad smukt hun havde seet, i hvilken Glands hun med gamle Mormoer var gaaet ind til Nytaars Glæde!”

Men på en måde bliver pigens død endnu mere tragisk i lyset af den indre glæde, hun oplever i slutningen. Det er helt tydeligt, at hendes positive forestillinger ikke ændrer noget som helst for hendes ydre vilkår. Tværtimod betyder det, at hun mister forbindelsen til den situation, hun befinder sig i. Det er, som om hun mister bevidstheden om, hvor koldt det egentlig er, og i stedet drømmer sig ind i en anden virkelighed.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den lille Pige med Svovlstikkerne

[9]
Bedømmelser
 • 22-03-2024
  Givet af Underviser på STX
 • 24-04-2023
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 12-09-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 27-04-2022
  Givet af 2.g'er på STX