Baggrundsinformation

Teksten blev oprindelig udgivet i ”Dansk Folkekalender for 1846”

Det er ofte være relevant at vide noget om en teksts udgivelseshistorie. Det vil sige, hvordan og hvornår en tekst første gang er blevet udgivet, og hvordan den senere er blevet genoptrykt i andre bøger. Det kan fortælle os en masse om, hvordan teksten er blevet læst og forstået i historiens løb.

”Den lille Pige med Svovlstikkerne” blev oprindelig udgivet i ”Dansk Folkekalender for 1846”. Kalenderen udkom i december 1845 og indeholdt oplysninger om året 1846. Den slags kalendere havde en oversigt over årets datoer og mærkedage, som vi kender det fra nutidens kalendere. Typisk var oplysningerne om mærkedagene dog mere grundige, end de er i dag. Der var også oplysninger om solens og månens op- og nedgang og om vejr- og naturfænomener, der var typiske for årstiden.

Desuden var der masser af underholdende og lærerigt stof i disse kalendere. Det kunne være digte, artikler, noveller eller eventyr som fx ”Den lille Pige med Svovlstikkerne”. Ofte var teksterne illustreret. Udgiveren af kalenderen købte indhold til kalenderen af forfattere og kunstnere. Dermed var der ofte tale om bestillingsopgaver. Det gjorde dog ikke den kunstneriske værdi af fx de litterære tekster dårligere. Tværtimod kunne det være en god måde at blive inspireret på, når man som forfatter fik stillet en bestemt opgave.

Desuden fik mange anerkendte forfattere en større læserskare ved at udgive deres fortællinger i disse kalendere for folket. Det var nemlig meget mere almindeligt – og billigere – at købe disse årskalendere end at købe fx en bog med H.C. Andersens eventyr. ”Den lille Pige med Svovlstikkerne” blev netop udgivet i sådan et bind, da H.C. Andersen i 1848 udsendte en samling af eventyr med titlen Nye Eventyr. Andet Bind. Anden Samling. Siden har teksten været optrykt i et utal af H.C. Andersens eventyrsamlinger, både før og efter hans død.

Historen er inspireret af et

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind