Analyse

På de følgende sider får du hjælp til at analysere ”Blikdåserne” af Harald Herdal. I analysehjælpen folder vi hver pointe ud, så den bliver grundigt forklaret. Det gør vi, fordi vi gerne vil hjælpe dig med at forstå teksten og finde ud af, hvordan vi egentligt gør, når vi analyserer. Vi dækker disse analysepunkter:

Derudover har vi også udarbejdet nogle arbejdsspørgsmål, som vi anbefaler dig at læse, så du allerede er i gang med selv at reflektere over analysen, inden du læser vores bud.

Uddrag

Her får du et kort uddrag af vores analyse fra afsnittet om Personkarakteristik:

Hovedpersonen er rund

Hovedpersonen i “Blikdåserne” har psykologisk dybde. Han er fremstillet med et rigt og omskifteligt følelsesliv, og vi fornemmer, at der kan være mange årsager til den usikkerhed, der præger ham bag al hans beslutsomhed. På trods af hans mærkelige udseende, der gør ham til en typisk vagabond, følger vi ham så tæt, både udefra og indefra, at han bliver et helt individ og ikke blot en type eller en stereotyp figur.

Faktisk er han med til at gøre sig selv til en rund person, når han konstaterer, at han ikke er “en almindelig bisse”, der driver omkring på vejene uden at tænke over livets store spørgsmål. En almindelig bisse er for ham at se en flad person, mens han selv er “et tænksomt menneske” med stor dybde i sin person.

Dog får vi ingen oplysninger om, hvorfor han er blevet vagabond, og vi skal selv gætte os til mange ting, blandt andet hvad han egentlig får ud af at samle på blikdåser. Novellen giver os altså ikke et helt udfoldet psykologisk portræt af manden. Trods hans forsøg på at komme af med det bevarer han derfor et vist stereotypt præg, som også skyldes, at vi ikke hører hans navn. Han forbliver delvist den typiske vagabond.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind