Genre

“Blikdåserne” har en del af novellegenrens typiske kendetegn. Alligevel er det en mærkelig novelle. Det skyldes, at genrens kendetegn kun lige akkurat er til stede i teksten. Analysen viser fx, hvordan dette gør sig gældende med vendepunktet. Der er et vendepunkt i novellen, men det er en meget lille forandring, det fører med sig, og på den måde bryder “Blikdåserne” med novellegenrens typiske vendepunkt.

“Blikdåserne” har novellegenrens typiske kendetegn

Noveller er som regel relativt korte tekster med enkle handlingsforløb. De fokuserer på en konflikt mellem to eller flere personer og er bygget op omkring en afgørende begivenhed og et vendepunkt, hvor situationen forandrer sig eller bliver mere fastlåst. Spændingskurven stiger frem mod vendepunktet, hvorefter den falder igen.

Den typiske novellehandling udspiller sig i et afgrænset tidsinterval og foregår på et enkelt eller få afgrænsede steder. De fleste noveller nøjes med at skildre ét miljø, og så er der oftest kun én hovedperson og derudover et begrænset persongalleri. Endelig har noveller typisk fokus på personernes handlinger mere end på deres indre psykologi og udvikling. Personernes indre viser sig derfor gennem de handlinger og dialoger, vi bliver vidne til i novellerne.

“Blikdåserne” har alle disse kendetegn, men er alligevel en mærkelig novelle. Handlingsforløbet...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind