Nyrealisme (ca. 1965-1980)

Nyrealisme er en hverdagsagtig realisme, der skildrer det moderne liv på en letforståelig og genkendelig måde. Nyrealismen kaldes også for den nye realisme eller hverdagsrealisme. 

Nyrealismen opstår som et opgør med konfrontationsmodernismen, der i 1960’erne har stor indflydelse på dansk litteratur. De nyrealistiske forfattere mener, at modernisternes litteratur ligger alt for langt væk fra den almindelige læsers liv. Af den grund har nyrealismen et særligt fokus på hverdagen i det moderne samfund, især hverdagen i middelklassen.   

Nyrealisterne ønsker at skrive litteratur, der er let at forstå og forholde sig til. Sproget i perioden er derfor uformelt, enkelt og hverdagsagtigt. Det står direkte i kontrast til konfrontationsmodernismens underlige sprog fra samme tid. Derudover bruger nyrealisterne ofte knækprosa, som er en digtgenre, der giver et afslappet, talesprogsagtigt udtryk. 

Nogle af de vigtigste forfatter, der forbindes med perioden, er Anders Bodelsen, Christian Kampmann, Leif Panduro, Martha Christensen, Kirsten Thorup og Dea Trier Mørch.

Du kan læse mere om nyrealismen i vores kompendie om dansk litteraturhistorie.