Realisme og modernisme

Realisme og modernisme er to hovedstrømninger i dansk litteratur. På denne side viser vi, hvordan de to strømninger forholder sig til hinanden litteraturhistorisk. Vi giver dig også en oversigt over, hvilke typiske forskelle der er mellem modernistisk og realistisk litteratur. 

Kort fortalt: Modernismen er eksperimenterende 

Modernismen er både en litterær periode og en skrivestil. Den litterære periode varer fra ca. 1900 og 1980, mens den modernistiske stil stadig bruges i litteraturen i dag.

Modernismen opstår som reaktion på samfundets mange forandringer omkring år 1900. Teknologien udvikler sig hastigt, og man gør mange banebrydende opdagelser. Flere og flere får arbejde på fabrikker i byerne, og folk flytter derfor væk fra de små, trygge bondesamfund på landet. De traditionelle værdier begynder at gå i opløsning, for færre og færre lever efter de normer og traditioner, man tidligere fulgte.

De modernistiske forfattere mener, at den nye, moderne verden kræver en ny, moderne litteratur. Derfor bryder modernismen også med den skrivestil, der blev brugt under det moderne gennembrud: realisme. Modernisterne mener f.eks. ikke, at virkeligheden kan skildres i et letforståeligt sprog mere. Det moderne samfund er kaotisk, kompliceret og uforståeligt, og det må litteraturen afspejle. Derfor skriver modernisterne på en mere kompliceret og svært tilgængelig måde.

Realismen og modernismen er hovedspor i litterature

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind