Narcissistisk personlighedsforstyrrelse (Narcissisme)

Introduktion

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse er kendetegnet ved ekstrem selvoptagethed. En person med narcissistisk personlighedsforstyrrelse vil typisk føle sig overlegen i forhold til alle andre, og samtidig have meget svært at udvise empati og forståelse. 

Narcisstisk personlighedsforstyrrelse kaldes til tider blot for narcissisme. Narcissisme kan dog også bruges mere bredt om personer, som blot udviser visse narcissistiske træk uden nødvendigvis at have en decideret personlighedsforstyrrelse. 

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse er navngivet efter myten om Narcissus, som blev besat af at stirre på sit eget spejlbillede. 

Symptomer

Symptomerne på narcissistisk personlighedsforstyrrelse er, at den ramte person udviser en række narcissistiske træk i høj grad. Det kan fx være træk som selvoptagethed, manglende evne til empati, manipulerende adfærd, manglende evne til at se eller indrømme fejl ved sig selv og ekstrem trang til opmærksomhed. Hvis disse træk optræder i så høj grad, at den ramte person har svært ved at indgå naturligt i det sociale liv med andre, så kan det måske være grundlag for at mistænke en d...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind