Afhængighed af rusmidler

Introduktion

Afhængighed af rusmidler dækker over afhængighed af både lovlige euforiserende stoffer som alkohol og nikotin og ulovlige euforiserende stoffer som fx hash, kokain og heroin. Det kan også dække over afhængighed af medicintyper, som indeholder rusmidler (fx morfin). 

Afhængighed af rusmidler vil ofte være en både fysisk og psykisk tilstand, fordi den ramte person båder oplever en stærk psykisk trang til at indtage stoffet og fysiske abstinensreaktioner, hvis stoffet ikke indtages. Derfor kan afhængighed af rusmidler også kræve behandling med både medicin og psykologisk terapi. 

Symptomer

Det er svært at sige noget helt generelt om symptomerne på afhængighed af rusmidler, da det også kommer an på, hvilket stof der helt præcis er tale om. Man kan dog sige, at afhængighed af rusmidler typisk er kendetegnet ved misbrug (=man bruger stoffet i så høj grad, at det giver risiko for fysiske og psykiske skader), og at misbruget griber forstyrrende ind i ens evne til at føre et normalt hverdagsliv. Fx kan man have svært ved at passe uddannelse eller arbejde, eller få svært ved at opretholde andre sociale relationer end dem, som man eventuelt har i misbrugsmiljøet. Typisk vil man have svært ved at stoppe misbruget igen, selvom man er...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind