Psykiske lidelser

I dette kompendie kan du læse om psykiske lidelser. Kompendiet er især rettet mod brug i Psykologi, men du kan også have brug for at arbejde med lidelserne i andre faglige sammenhænge eller i forbindelse med tværfaglige projekter. Enkelte steder henviser vi desuden til nogle af vores kompendier i Biologi, da flere af lidelserne også involverer biologiske årsager eller symptomer. 

Kompendiet er bygget op, så det så vidt muligt beskriver symptomer, årsager og behandling på undersiderne om de enkelte lidelser. 

NB: Dette kompendie er kun skrevet for at give en teoretisk forståelse af de psykiske lidelser og Studienets redaktører er ikke kliniske psykologer. Hvis du selv mistænker, at du kan være ramt af en psykisk lidelse, bør du altid søge professionel hjælp.

Uddrag

Nedenfor kan du læse et uddrag fra kompendiet.

Behandling

Generaliseret angst kan behandles med både terapi og medicin. Den anbefalede behandling kan variere meget afhængig af graden af angst, og hvilke fysiske symptomer som eventuelt ledsager angsten. Fobier behandles desuden på en anden måde end generaliseret angst. Du kan læse mere om behandling af fobier i næste afsnit.

Kognitiv terapi og psykoedukation er almindelige terapiformer til behandling af angst. Personenen gøres her bevidst om angstlidelsen og dens symptomer, så personen fx kan lære at genkende de problematiske tankemønstre, som holder angsten i live. Alene det at give personen en bevidsthed om, hvordan angsten fungerer i hjernen, kan være med til at reducere angstens effekt. Terapien kan også være rettet mod at gøre personen mere opmærksom på de positive oplevelser i hverdagen, så fokus flyttes væk fra bekymringer for fremtiden. 

Når det gælder medicinsk behandling, er der nogle typer antidepressiver, som også kan dæmpe symptomerne ved angst. Der findes også en række stoffer, som specifikt kan bruges til angstbehandling, men flere af disse stoffer er dog samtidig kendetegnet ved en høj risiko for afhængighed og alvorlige bivirkninger. De bliver derfor normalt kun udskrevet i særligt alvorlige tilfælde, hvor anden behandling ikke har fungeret.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Psykiske lidelser

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.