Sprog

Sproget er realistisk

Sproget i ”Latter” er realistisk. Det betyder, at sproget minder om det sprog, vi oplever i virkeligheden. Vi kan se det realistiske sprog i ”Latter”, fordi sproget minder om det, vi hører i hverdagen. Der er desuden brugt meget talesprog, som særligt ses i de mange replikker. Vi hører fx faderen sige: ”Hva ... vil du have en kop te?” Det første ”Hva” er netop talesprog. Brugen af talesprog i replikkerne er med til at give sproget et realistisk udtryk.

Sproget i ”Latter” er desuden meget hverdagsagtigt. Vi ser det fx i scenen, hvor familien skal til at se film:

”Hmm ...” Faderen rører rundt i sin kop, ”vær nu stille, så vi kan se den film.” På skærmen toner tekst og musik, som angiver at noget begynder, frem. Så sidder de lidt. Andreas har lagt sig på gulvet foran sofaen, udstrakt og med nøgne fødder. ”Hvad fanden” brummer faderen, ”der er sgu da ikke sukker i den te. Jeg sagde udtrykkeligt til dig, at du skulle huske sukkeret.”

I eksemplet er det særligt faderens replikker, der gør sproget hverdagsagtigt. Først og fremmest er bemærkningen ”hmm” talesprog, hvilket giver sproget et hverdagsagtigt præg. Derudover bander faderen flere gange i replikkerne. Bandeordene ”hvad fanden” og ”sgu” gør også sproget meget hverdagsagtigt og mindre formelt. Brugen af hverdagsagtigt sprog er med til at gøre den sproglige stil i novellen realistisk.

Faderen bruger dog ordet ”udtrykkeligt”, hvilket adskiller sig fra det ellers meget hverdagsagtige sprog. Ordet ”udtrykkeligt” giver os en fornemmelse af, at faderen er kontrollerende overfor sin søn, og derudover fortæller det os også, at faderen har nogle klare forventninger til sin søn.

Virkning

Sproget i ”Latter” er realistisk. Det gør, at vi kan genkende den virkelighed, som bliver fremstillet i novellen. Det realistiske sprog gør på den måde novellen mere levende for os. Det hverdagsagtige sprog gør det lettere for os at leve os ind i novellens handling, fordi sproget minder om det sprog, vi oplever i hverdagen. Det skyldes, at det virker mere virkelighedsnært, når personerne i novellen taler i et ganske almindeligt sprog.

Der bruges billedsprog i beskrivelserne af personernes kroppe

Novellen benytter sig af billedsprog i beskrivelserne af ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind