Queer theory

...

Sådan kan du analysere med queer-teorien

Hvis du vil bruge queer-teorien til analyse af litteratur, sprog eller medier, er der flere forskellige tilgange, du kan vælge. Det grundlæggende i analyse med queer-teori handler om at undersøge, hvor tekster har elementer, som strider mod heteronormativiteten.

En analyse med queer-teori kan typisk handle om at afdække, hvordan en tekst udfordrer det normale, fx ved at overdrive stereotype kønsroller, være kønsneutral eller give udtryk for modstridende kønsudtryk.

Man kan også tage udgangspunkt i Butlers teori om girling og boying og undersøge, hvordan tekster performer/skaber køn i bredere forstand. Hvis vi fx tog en børnebog, ville den så have en bestemt måde at omtale piger og drenge, samt deres kønsroller? Og ville børnebogen på den måde skabe en bestemt opfattelse af, hvad en ’rigtig’ …

...

Eksempel på queer-teori

Her kan du læse et eksempel, hvor analysen lægger fokus på en teksts skildring af alternative seksualiteter. I dette tilfælde arbejder vi med novellen "Frida Boyelski's Shiva", som er meget eksplicit i sit tematiske fokus på transkønnethed og fordomme fra samfund og familie. 

The theme of misconceptions about gender and, more specifically, about being transgender, is explored throughout “Frida Boyelski’s Shiva” by Abigail Ulman. The theme is mainly explored through Frida and some of her visitors’ thoughts and feelings.

At the beginning of the story, Frida seems to be confused abo…

...

Begrænsninger ved queer-teori

Queer-teori har potentialet til at gøre os klogere på, hvordan litteratur, medier og sprog fremstiller køn og seksualitet. Men det kan være vanskeligt at afgøre, om en tekst giver udtryk for en bestemt opfattelse, især hvis vi læser imod teksten. Vi kan også risikere at skabe en blind vinkel, hvor vi kun ser de ting, som vi leder efter, men overser andre dele af teksten, som måske k…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind