Kønsroller

Her giver vi dig et overblik over temaet kønsroller i islam og religionens syn på kvinder. 

Overordnet forklaring på kønsroller og kvindesyn i islam

Islams syn på kvinder og kønsroller er sammensat og en smule kompliceret. På den ene side giver Koranen udtryk for, at mænd og kvinder er ligeværdige. På den anden side har kvinden i praksis ikke de samme rettigheder som manden, og i nogle ting er hun underordnet manden. 

Årsagen til, at der findes denne forskel, er, at islam blev til i en meget mandsdomineret kultur, hvor kvinden stort set ikke havde nogen rettigheder eller værdi. En anden årsag er, at mange af Muhammeds udsagn om kvinder er med til at gøre, at muslimske kvinder i praksis er underordnet manden og skal følge nogle andre regler (fx omkring beklædning) end mænd.

I dag er der dog en tendens til, at synet på kvinder og kønsroller i islam er ved at ændre sig. Kvinder får en højere grad af ligestilling i forhold til mænd – især i de dele af verden, hvor islam er en minoritetsreligion og påvirket af vestlige opfattelser af kvinder og kønsroller.

I det følgende uddyber vi de forskellige opfattelser af kvinder og kønsroller. Det er dog værd at være opmærksom på, at synet på kvinder og kønsroller i islam varierer meget, og mere end vi beskriver her. Det skyldes, at der er forskellige religiøse tolkninger af kvindes rolle, og samtidig findes der også...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind