5. Hajj (pilgrimsrejse)

Den 5. søjle i islam består af pilgrimsrejsen/valfarten til Mekka, som kaldes hajj (staves også hadj). 

Hajj er obligatorisk for både sunni- og shia-muslimer, og de udfører hajj på samme måde. For sunni-muslimer er hajj den 5. søjle, mens shia-muslimer betragter det som én af islams 10 grene.

Hvad er hajj?

Hajj er kort sagt en pilgrimsrejse til Mekka i Saudi-Arabien, hvor pilgrimmen i løbet af nogle dage udfører en række faste ritualer. Det sker altid i løbet af dag 8 til 13 i den islamiske kalenders sidste måned, som hedder Dhu al-Hijjah. Muslimer kan også tage på pilgrimsrejse til Mekka på andre tider af året. Det kaldes umra eller “den lille pilgrimsrejse”, men det tæller ikke som hajj.

Alle muslimer har pligt til mindst én gang i livet at deltage i hajj, hvis det er muligt. Sygdom, krig eller økonomi er hyppige årsager til ikke at deltage i hajj. Især kan økonomi være en begrænsning, da det kan være meget dyrt at rejse til Mekka.

Den primære grund til at størstedelen af muslimer aldrig kommer på hajj er dog, at Mekka slet ikke har faciliteter til at efterkomme alles ønsker om at deltage. Selv om ca. to-tre millioner muslimer hvert år deltager, så svarer det til mindre end en kvart procent af verdens muslimer.

Hvad er formålet med hajj?

Det overordnede formål med at deltage i den obligatoriske pilgrimsrejse til Mekka er at vise sin lydighed over for Allah, fordi pilgrimsrejsen er en religiøs pligt. Samtidig er det også et mål at opnå Allahs tilgivelse. Ifølge islamisk lov (sharia) garanterer en korrekt udført hajj, at Allah tilgiver alle pilgrimmens synder...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind