[28]

De fem søjler

Her giver vi dig et overblik over de fem søjler i islam, arkan al-islam på arabisk, som er de grundlæggende elementer i muslimers gudsdyrkelse og rituelle praksis. Når en muslim lever efter de religiøse pligter, som de fem søjler indeholder, så er han en god muslim.

Vi har behandlet hver af de fem søjler for sig på disse undersider.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores gennemgang af de fem søjler i islam:

Ihram (indviet renhedstilstand)

Før hajj begynder og pilgrimmen træder ind i Mekka, skal pilgrimmen indvies til en særlig renhedstilstand, ihram. Dette sker ved at foretage en rituel renselse af hele kroppen (ghusl), fremsige en intention om at ville udføre hajj for Allahs skyld og talbiyah-bønnen bedes. 

Når pilgrimmen er i ihram-tilstanden, er der en række regler, som skal overholdes. Først og fremmest skal mændene bære en bestemt dragt (også kaldet ihram), som består af to stykker hvidt stof, der slynges om kroppen og ikke må tildække hovedet. Kvinder skal dækkes helt til, så kun hænder og ansigt er synligt. Det er forbudt at sløre ansigtet (det vil sige, at burka og niqab er forbudt). 

Af andre regler gælder bl.a. at pilgrimmen ikke må bruge parfume eller parfumeret sæbe, trimme hår/skæg eller klippe negle. Derudover skal pilgrimmen afholde sig fra seksuelle aktiviteter, rygning og negativ adfærd.

Symbolik og betydning: Når alle bærer den samme simple klædedragt udviskes forskelle mellem pilgrimmene. Dette symboliserer den islamiske menigheds (ummaens) enhed og fællesskab. Alle er lige over for Allah og underkaster sig Allah fuldstændigt.

Talbiyah (hensigtsbøn)

Som led i indtrædelsen i den hellige ihram-tilstand fremsiges bønnen talbiyah. Det er anbefalet at gentage den så meget som muligt under hele hajj-forløbet. Nogle retsskoler mener endda, at den er en obligatorisk del af hajj.

Bønnen har flere former og kan fx lyde sådan:

Til tjeneste for dig, Allah, til tjeneste for dig. Til tjeneste for dig, du har ingen partner, til tjeneste for dig. I sandhed al lovprisning, gunst og suverænitet tilhører dig. Du har ingen partner.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind