[22]

Islam

I dette kompendie dækker vi de emner og områder inden for islam, som du møder i Religion C og Religion B og skal have styr på til eksamen:

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores islam-kompendie:

Strid om Muhammeds rette efterfølger er skyld i splittelsen mellem sunni og shia

Grunden til splittelsen mellem sunni og shia går helt tilbage til Muhammeds død i 632 e.Kr. Muhammed havde ikke direkte udpeget en efterfølger. Derfor opstod der uenighed om, hvem der skulle overtage den politiske og religiøse ledelse af muslimerne, dvs. være kalif. Dette førte til to grupper, som støttede to forskellige kandidater:

 • En gruppe støttede Abu Bakr. Han var Muhammeds svigerfar og en nær ven og ledsager. Denne gruppe mente, at Muhammeds afløser skulle være den bedst egnede fra Muhammeds stamme. Gruppen blev til sunni-muslimerne.
 • En anden gruppe støttede Ali. Han var Muhammeds svigersøn og fætter. Denne gruppe mente, at Muhammeds status som leder (ikke profet) skulle nedarves direkte til nærmeste mandlige arving i profetens familie. De mente også, at Muhammed havde udpeget Ali som sin efterfølger. Gruppen blev til shia-muslimerne.

I sidste ende blev Abu Bakr valgt, og han blev således muslimernes første kalif. Ali-tilhængerne holdt dog fast i deres synspunkter, og i 656 e.Kr. blev Ali den fjerde kalif (af shiitterne regnet som den første retmæssige leder). At Ali blev kalif, førte til borgerkrig mellem de to grupper, og Ali blev myrdet i 661 e.Kr. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Islam

[22]
Bedømmelser
 • 02-01-2024
  Givet af HF-elev på 2. år
  overskueligt!
 • 13-03-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 15-02-2024
  Givet af 2.g'er på STX
 • 30-10-2023
  Givet af 2.g'er på STX