Hadith

Her giver vi dig et overblik over hadith, som er de vigtigste religiøse tekster i islam efter Koranen

Hvad er hadith?

En hadith er en nedskrevet overlevering om Muhammeds handlinger og udtalelser. 

Hadither er ikke åbenbaringer fra Allah som Koranen, men er alligevel vigtige for islamisk livsførelse og retsvidenskab (fiqh). Tolkningen af hadith-tekster hjælper nemlig med at fastlægge Muhammeds sædvane/livspraksis (sunna), som er bestemmende for muslimers livsførelse og islamisk lov (sharia). 

Koranen indeholder relativt få konkrete love og regler, men peger på Muhammed som et forbillede (fx sura 33:21). Haditherne er blevet vigtige, fordi de udfylder mange af de “huller”, som koranen ikke siger noget om. De fortæller om Muhammeds livsførelse, der udgør et forbillede for alle muslimer. 

Herunder kan du se et par eksempler på hadither:

Hadith om straf for ægteskabsbrud
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Hadith om velgørenhed
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Hadith-typer

Der findes flere typer hadither. Først og fremmest er der hadither om profeten Muhammeds handlinger og udtalelser. Men der findes også hadither om eller fra Muhammeds følgere (sahaba) og de efterfølgende generationer. 

Der er også en særlig gruppe af hadither, som kaldes hellige hadither (ahadith qudsi), som anses for at være åbenbaringer fra Allah, som Muhammed så har formuleret med sine egne ord. Disse hadither har dog ikke samme status som Koranen, der er en ordret gengivelse af Allahs ord.

Eksempel på en hellig hadith
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Hadither har stor betydning for islamisk tro, lovgivning og livsførsel

Hadither er meget vigtige for islamisk teologi og lovgivning (sharia), da de hjælper med at forklare og fortolke Koranen, som nogle steder er meget svær at forstå og er tavs om mange ting. Ved at se på Muhammeds og hans fællers handlinger, adfærd og udtalelser kan man forstå, hvordan det er meningen, at en god muslim skal leve. 

Haditherne er med andre ord grundlaget for sunna, det vil sige Muhammeds sædvane eller livsførelse. Og Muhammeds sunna er sammen med fortolkning ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind