Jihad

Her får du et overblik over begrebet jihad, også kaldet hellig krig, som er centralt i islam. Udtrykket bliver af ikke-muslimer næsten udelukkende kædet sammen med krig, frygt og terrorhandlinger. Imidlertid rummer begrebet jihad flere betydninger.

Hvad er jihad?

Det arabiske ord jihad betyder “anstrengelse” eller “stræben”. Jihad vil sige, at mennesket skal yde sit bedste og anstrenge sig for Allahs skyld.

Jihad kan dække over mange ting, fordi både Koranen og hadith-litteraturen er dobbelttydig. Jihad kan både betyde 

  • hellig krig, dvs. væbnet konflikt med religiøs begrundelse
  • det at anstrenge sig for at være en god muslim.

I nyere tid er jihad mest blevet knyttet sammen med islamistiske terror-bevægelser som Islamisk Stat og Al-Qaeda. Disse bevægelser forsøger at definere, hvad jihad er, som hellig krig imod ikke-muslimer. Derfor fremhæver mange moderate muslimer i dag den fredelige side af jihad, som modvægt til islamisterne.

Den indre og den ydre jihad

Selv om Koranens og islamisk lovs (sharias) tale om jihad i høj grad drejer sig væbnet konflikt, så har muslimer traditionelt skelnet mellem den indre og den ydre jihad:

  • Den indre jihad er den fredelige jihad. Dette er kort sagt bestræbelserne på at være en god muslim. Det vil sige at holde de religiøse pligter, studere Koranen, gøre gode gerninger, undgå at synde osv.
  • Den ydre jihad er den voldelige jihad. Dette er den kollektive pligt det muslimske samfund har til at gå i krig for at forsvare islam og for at udbrede islam.

Den indre jihad som den vigtigste

Det er også blevet meget udbredt...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind