Sådan analyserer du tekster ved hjælp af ideologierne

Du kan nemt komme ud for, at du skal analysere en tekst ved hjælp af ideologierne. En tekst kan f.eks. være en politisk tale, et debatindlæg eller et interview. Det kan også være en anden form for tekst, der på en eller anden måde giver udtryk for politiske synspunkter. Det kan også være, at du skal sammenligne to eller flere tekster ved hjælp af ideologierne. Når man kan bruge de politiske ideologier på den måde, skyldes det, at de er gode analyseredskaber til at se mønstre i teksterne, som måske ikke er helt tydelige ved første øjekast. Når man analyserer en tekst ved hjælp af ideologierne, minder det en del om diskursanalyse. Du kan læse mere om diskursanalyse her.

Når du skal finde ud af, hvilken ideologi, en tekst giver udtryk for, er der tre trin, som du med fordel kan gennemgå, og nogle spørgsmål som du med fordel kan stille dig selv. Dem kommer vi ind på i dette kapitel.

1. Læs teksten og skriv en kort redegørelse for de centrale påstande i teksten.

Det første skridt til at analysere en tekst er selvfølgelig at læse den. Når du har læst den, bør du skrive et kort referat af den, hvor du udleder de centrale påstande. Det kan være svært at holde ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind