Feminisme

Mary Wollstonecraft og feminismens oprindelse

Feminismen opstod sidst i 1700-tallet. Dens første store tænker var Mary Wollstonecraft, som skrev bogen Forsvar for kvindens rettigheder i 1792. Wollstonecraft argumenterede for, at kvinder var lige så fornuftige som mænd, og at de derfor burde have ret til den samme uddannelse. Hun argumenterede også for, at der burde gælde de samme standarder for kvinder og mænd. Hvis kvinder f.eks. skulle være seksuelt tilbageholdende, så skulle det samme gælde for mænd.

Feminismens tre bølger

Man skelner normalt mellem tre feministiske ”bølger”. Dem vil vi nu komme ind på.

Første bølge

Feminismens første bølge strakte sig fra 1800-tallet til første halvdel af 1900-tallet. Feministerne i den første bølge mente, at kvinder skulle have de samme formelle rettigheder som mænd. Kvinder skulle blandt andet have samme ret til at stemme og til at stille op til politiske poster. Det lykkedes i Danmark med grundlovsændringen i 1915.

Anden bølge

Feminismens anden bølge begyndte i anden halvdel af 1900-tallet og den er stadigvæk indflydelsesrig i dag. Feminister i den anden bølge mener ikke det er nok, at kvinder og mænd har lige formelle rettigheder. Der er nemlig en masse uformelle normer, som gør, at kvinder ikke har samme muligheder som mænd. For eksempel er der i mange parforhold en forventning om, at kvinden står for det meste arbejde i hjemmet, og at hun tager mest ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind