Socialisme

I dette kapitel bliver du præsenteret for socialismen. Du kan læse om socialismens oprindelse og om dens første store teoretiker Karl Marx. Du kan også læse om to varianter af socialismen, marxismen og kommunismen. Endelig kan du læse om socialismens menneskesyn, dens samfundssyn og dens syn på den ideelle stat.

Socialismens oprindelse

Socialismen opstod som en reaktion på arbejdernes elendige vilkår i 1800-tallet. Industrialiseringen var i fuld gang, og rigtig mange mennesker arbejdede i fabrikker under sundhedsskadelige forhold og til en dårlig løn. Socialismen kritiserede arbejdernes dårlige vilkår. Den kritiserede også liberalismen. Liberalismen mente, at kapitalismen ville være til alles bedste. Men i 1800-tallet virkede kapitalismen kun til at være til nogle få fabriksejeres bedste.

Socialismens første store teoretiker var Karl Marx. Han mente, at arbejderne blev udnyttet. Arbejderen fik nemlig en løn, der var meget lavere end værdien af hans arbejde. Forestil dig f.eks. at en arbejder fik 2 kroner for at producere en sav, og at materialerne til saven kostede 1 krone. Hvis arbejdsgiveren solgte saven for 10 kroner, så blev arbejderen snydt for...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind