[36]

Ideologier

Her er vores kompendium om ideologier, som er en del af pensum i Samfundsfag på både A-, B- og C-niveau.

Kompendiet er skrevet til dig, der gerne vil have bedre styr på, hvad en ideologi er, og hvad de enkelte ideologier går ud på. Kompendiet forklarer også, hvad ideologierne kan bruges til og hjælper dig i gang med at bruge dem i praksis. Kompendiet er skrevet sådan, at du ikke behøver at læse det fra ende til anden, men kan vælge at dykke ned der, hvor du føler, at du har mest brug for hjælp.

Politiske ideologier

Måske bruger nogle af dine samfundsfagsbøger begrebet "politiske ideologier" i stedet for "ideologier". I samfundsfag betyder de to begreber det samme. Du kan derfor frit vælge, om du vil bruge det ene eller det andet begreb. Vi har valgt at bruge begge begreberne i dette kompendium.

Her får du et uddrag fra siden om liberalisme

Liberalismen mener, at staten skal beskytte individernes rettigheder men derudover blande sig så lidt som muligt i deres liv. Det vil sige, at staten skal sørge for politi og domstole, der kan beskytte borgene mod hinanden, og for et militær, der kan beskytte borgerne mod andre stater. Sådan en stat kaldes en minimalstat, en laissezfaire-stat eller en natvægterstat. Derudover skal staten blande sig så lidt som muligt i økonomien og i borgernes liv.

Det vil for det første sige, at staten skal blande sig uden om, hvad der produceres, og hvem der handler med hinanden.

Det vil for det andet sige, at staten kun må opkræve de få skatter, som er nødvendige for at finansiere politiet, domstolene og militæret.

Det vil for det tredje sige, at staten skal blande sig uden om, hvordan borgerne lever deres liv, så længe de ikke krænker andres rettigheder. Det vil f.eks. sige, at staten skal blande sig uden om, hvilken religion borgerne tror på, og hvad borgerne siger eller skriver. Der skal altså være religionsfrihed og ytringsfrihed.

Staten skal desuden være demokratisk. Det vil sige, at alle borgere skal have lige indflydelse på, hvordan den er indrettet. Det skyldes, at liberalismen ser staten som en frivillig sammenslutning mellem individer. Individerne vil ifølge liberalismen kun vælge at afgive noget af deres frihed til en stat, hvis de selv er med til at bestemme over den...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ideologier

[36]
Bedømmelser
 • 14-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  Giver et godt overblik, kunne godt uddybes noget mere nogle steder
 • 25-10-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  Very nice, very useful. Helped me a lot:)
 • 22-09-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
  TAK
 • 13-01-2021
  Givet af HFe-elev på 2. år
  Flot