Fortælleteknik

Fortælleren lukker ikke læseren ind

“Fasaner” er fortalt af en førstepersonsfortæller, altså en jeg-fortæller. Vi kan se det ved, at fortælleren optræder som et ”jeg” i novellen. I de fleste tilfælde vil jeg-fortællere give læserne et indblik i deres følelser og tanker gennem en indre synsvinkel. Men “Fasaner” er atypisk på dette punkt, fordi fortælleren har ydre synsvinkel. Vi oplever derfor ikke at komme tæt på personen, da vi har kun meget begrænset adgang til fortællerens tanker og følelser.

Vi kan se et eksempel på, at vi ikke bliver lukket ind i fortællerens indre, da Richard tilbyder at hjælpe med at dække bord:

Han spørger, om han skal hjælpe mig med at dække bord. Nej, siger jeg, det er en tradition, at mine gæster gør det selv. Han siger, at det må være nogle beskedne gæster, jeg holder mig. Om han ikke skal folde servietter eller lægge knive og gafler parat? Nej, siger jeg.

Her afviser fortælleren Richards tilbud om at hjælpe med at dække bord på en ret direkte måde. Vi får dog ingen forklaring på, hvorfor fortælleren svarer ham på den måde. Vi ved fx endnu ikke, at fortælleren i virkeligheden slet ikke venter gæster. Det kan vi kun gætte os til, indtil vi i slutningen får det bekræftet.

Virkning

“Fasaner” er fortalt af en jeg-fortæller. Det har normalt den virkning, at vi som læsere føler, at vi kommer tæt på personen. Vi er nemlig vant til, at fortælleren lukker os ind i deres tanker og følelser gennem deres fortælling.

I “Fasaner” er det dog, som om jegfortælleren kun modstræbende lukker os ind, ligesom jeget også kun modstræbende lukker Richard ind. Brugen af fortælleren underbygger på den måde novellens tema omkring ensomhed og menneskelige relationer.

Synsvinklen er ydre

Synsvinklen i “Fasaner” er ydre. Det betyder, at novellen bliver fortalt udefra, og vi har derfor ikke adgang til personernes tanker og følelser. Vi kan se et eksempel på den ydre synsvinkel, da Richard går ned i kælderen for at lede efter billedet og kommoden:

Jeg kan høre, at han leder dernede, uden at finde billedet. Han råber op til mig, om det er min gode lænestol, der s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind