Personkarakteristik

Personerne fremstilles udefra 

Personerne i “Fasaner” er stort set kun beskrevet udefra. Vi ser dem gennem deres handlinger og replikker, men derudover får vi ikke særligt mange informationer. Generelt er beskrivelserne af personerne meget sparsomme og overfladiske. Hverken fortællerens navn eller køn er beskrevet, og det eneste vi hører om deres udseende er faktisk, at Richards tøj er vådt af regnvejret.

Personernes handlinger bliver heller ikke forklaret, og vi får intet direkte indblik i deres tanker og følelser. Vi ser det fx, da fortælleren gemmer det billede væk, som Richard har ledt efter i kælderen:

Imens han sidder og genkender udsigten, går jeg ind i sove­værelset. Jeg løfter hurtigt billedet ned fra væggen og skub­ber det ind under sengen.  

Vi får ingen forklaring på, hvorfor fortælleren vælger at gemme billedet i stedet for at aflevere det. På samme måde er det tydeligt, at fortælleren flere gange lyver over for Richard, men vi hører ikke, hvad motivet kan være.

I modsætning til fortælleren taler Richard meget, men alligevel giver det ikke rigtigt nogen information om, hvem han egentlig er. Det kan vi fx se i novellens begyndelse:

Han undskylder igen, han har ikke været i bydelen i flere år, og nu kom han så tilfældigt forbi; han skulle hente nogle fasaner hos en mand, der hav­de annonceret i avisen. Og så standsede han foran huset her på hjemvejen, siger han, fordi han glemte et par genstande nede i kælderen, dengang han flyttede. Et billede, og mulig­-vis en lille kommode.

Her ser vi et eksempel på, at Richard rent faktisk fortæller meget om sig selv. Han virker dog stadig underligt anonym, fordi beskrivelserne af ham stadig er meget ydre og overfladiske. Vi føler derfor stadig ikke, at vi helt ved, hvem han er som person.

Alligevel fortæller handlinger og replikker os indirekte om personerne. Det bliver til eksempel tydeligt, da Richard har fået lov at se sig om i kælderen. Selvom der ikke rigtigt sker det store i situationen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind