[11]

Fasaner af Helle Helle

Her får du hjælp til at lave en god analyse og fortolkning af novellen “Fasaner”. Novellen er skrevet af Helle Helle, og den blev udgivet som en del af novellesamlingen Rester i 1996. Sidenhen er den ofte blevet brugt som del af pensum og i opgaver på gymnasiet.

På den første side af analysehjælpen finder du resumé og ordforklaringer til novellen. Herefter finder du selve analysen af “Fasaner”. På den første side af analysen får du en række arbejdsspørgsmål til novellen. De kan hjælpe dig med at få hul på din egen analyse. Du får en grundig og detaljeret hjælp til personkarakteristik, miljø, sprog, symbolerfortælleteknik, komposition og genre. Derudover kan du læse om den minimalistiske skrivestil i novellen.

Efter selve analysen kan du finde en side med fortolkning og tema. Til sidst får du vores bud på perspektivering af novellen, hvor vi inddrager novellens mytiske motiver, genren samt Martin A. Hansens novelle fra 1947 “Agerhønen”.

Helle Helle og minimalismen

Helle Helle er en dansk forfatter, som er født i 1965. Hun har udgivet flere romaner og novellesamlinger, og hun har vundet flere forskellige priser for sine udgivelser. Helle Helles tekster skildrer realistiske hverdagssituationer for almindelige mennesker. Men ofte med noget, som lurer under overfladen og truer med få den til at krakelere.

Hun er del af den strømning inden for litteraturen, der kaldes minimalisme. Hos Helle Helle ser vi det i hendes skildringer af hverdagen, hvor hun skærer teksternes form og indhold helt ned, så der hovedsageligt er fokus på handlinger og replikker frem for beskrivelser af personer og omgivelser. "Fasaner" bliver ofte brugt som et særligt godt eksempel på den minimalistiske skrivestil.  Novellens sproglige stil er enkel, og synsvinklen er ydre.

Den minimalistiske skrivestil er desuden kendetegnet ved, at personernes handlinger sjældent forklares, og vi får ikke nogen direkte indsigt i personernes psykologiske dybde. Fordi minimalistisk litteratur aldrig fortæller mere end højst nødvendigt, derfor skaber den huller i teksten, hvor læseren selv må skabe sammenhæng og betydning. På grund af tekstens tomme huller har de minimalistiske tekster ofte en stor dybde og rummer mange muligheder for tolkning. Du kan læse mere om den minimalistiske skrivestil i vores litteraturhistorie.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fasaner af Helle Helle

[11]
Bedømmelser
 • 16-02-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  godt
 • 07-04-2022
  Givet af HTX-elev på 3. år
 • 14-09-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 28-05-2021
  Givet af 3.g'er på STX