Komposition

Handlingen er bygget op som et cirkulært forløb

Handlingen i “Fasaner” er opbygget som et cirkulært forløb. Et cirkulært handlingsforløb er kendetegnet ved, at man på en eller anden måde vender tilbage til udgangspunktet for novellen. Novellen begynder nede på trappetrinet foran fortællerens dør, hvor Richard ringer på døren. Herefter udspiller handlingen sig inde i fortællerens lejlighed, indtil slutningen, hvor vi er tilbage på trappetrinet ved fortællerens hoveddør:

Lyset er stadig tændt i opgangen. Jeg går ned ad trappen og tager i yderdøren, sikrer mig, at den er låst. Lidt efter kigger jeg ud. Alting er mørkt; der er ikke en bil på vejen. På trappe­trinet ligger en fasan, dyngvåd. Som om den er druknet efter sin død. Dens fjer er brune og grønne.

Kompositionen i “Fasaner” er cirkulær, fordi vi både starter og slutter på trappetrinet udenfor fortællerens dør. I de to eksempler kan vi også se, at det både regner i begyndelsen og i slutningen af novellen. Det forstærker vores oplevelse af, at kompositionen er cirkulær, fordi det understreger, at vi vender tilbage til udgangspunktet i slutningen af novellen.

Virkning

Handlingen i “Fasaner” er bygget op som et cirkulært forløb. Det giver os en fornemmelse af, at der ikke sker en udvikling hos personerne i novellen. Vi får snarere et...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind