Minimalistisk skrivestil

Har en nøgtern og registrerende fortællestil

Den minimalistiske skrivestil er kendetegnet ved at have en nøgtern og registrerende fortællestil. Det har betydning for, hvordan personerne bliver fremstillet. Et af minimalismens særlige kendetegn er netop, at personerne ofte bliver beskrevet udefra, og vi hører ikke mere om dem end højst nødvendigt. Det ser vi også i “Fasanaer”: 

Jeg står i køkkenet og rører i min gryderet. Det varer lidt, så kan jeg høre, at han kører væk i sin bil. Jeg øser mad op, går ind i stuen, tænder for fjernsynet. Jeg sætter mig i sofaen og spiser. Jeg tager fjernbetjeningen, skruer ned for lyden

Her bliver fortællerens handlinger beskrevet ude fra. Det er påfaldende, fordi vi normalt føler, at vi kommer ind under huden på en jeg-fortæller. Det er dog slet ikke tilfældet i ”Fasaner”, hvor vi får en fornemmelse af, at være underligt distanceret til fortælleren.

Fortællingen rummer en stor betydning under overfladen

Minimalistisk litteratur er kendetegnet ved, at indholdet og formen i teksten er kogt helt ned til det helt simple, men alligevel rummer en stor betydning under sin overflade. Det kaldes også for isbjergteknikken.

Det er kun en lille brøkdel af isbjergene, der stikker op over havets overflade. Resten ligger under overfladen og er umiddelbart ikke synligt for os. På samme måde er det kun handlinger og replikker, der stikker op over overfladen i selve teksten, men nedenunder findes ofte store underliggende betydninger. Som læsere er altså vi nødt til at være akt...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind