Trin 5: Skriv indledning og afslutning

Et vigtigt krav til en debatterende artikel er, at du skriver en stærk indledning, som viser vej ind i din opgave ved at præsentere emnet og dit eget fokus på det. Du skal også lave en afslutning som samler op på hovedpointerne fra din opgave og runder emnet godt af.

Normal logik ville måske være, at du begynder med at skrive en indledning, før du skriver resten af opgaven. Men der kan være en stor fordel i at vente med den.

Indledningen skal nemlig gerne give en klar og stærk introduktion til din opgave, som kan være vanskelig at lave, før du faktisk kender dit indhold. Du kan dog godt lave en foreløbig indledning, men du må love dig selv at kigge på den igen, når du har resten af opgaven på plads.

Indledningen skal fange din læser

Din indledning i artiklen er vigtig, for det er her, du skal præsentere emnet og fange din læsers interesse. Læs din opgave igennem fra begyndelsen og hæft dig ved de vigtigste pointer, eksempler og synspunkter, der er i den. Tag evt. nogle korte noter. Det er grundstoffet til din indledning.

Din indledning skal præsentere emnet på en spændende måde, der fanger din læser. Det kan du gøre på følgende måder:

  • Fremhæv et markant synspunkt fra én af teksterne.
  • Stil ét eller to retoriske spørgsmål i forhold til emnet. Disse spørgsmål skal hænge sammen med noget centralt i teksterne.
  • Fremhæv dit eget synspunkt allerede i indledningen.
  • Kom med et konkret eksempel, som illustrerer emnet eller dets problemstilling.

Der kan dog også være andre muligheder for at strukturere en indledning. Fx kan du vælge at bygge den op ud fra et centralt citat fra teksten eller begynde med dine retorisk spørgsmål. Det vigtigste er, at du husker at præsentere både emnet og dit fokus (men ikke nødvendigvis i lige præcis den rækkefølge).

Sproget skal fange læserens opmærksomhed

Indledningen skal fange din læsers opmærksomhed og skabe interesse for at læse videre. Derfor er det vigtigt, at du bruger tid på at finpudse sproget og gerne også er lidt kreativ med det. Derfor skal du åbne for den retoriske og sproglige værktøjskasse: find et kreativt sprogligt billede, en skarp modsætning eller en interessant sammenligning.

Sørg også for, at sproget er i orden. ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind