Trin 2: Undersøg teksterne og find dit fokus

Når du har læst og forstået opgaveformuleringen til din debatterende artikel, skal du undersøge selve opgaveteksterne. Her får du nogle råd om, hvordan du gør det bedst.

Læs teksterne første gang

Første gang du læser teksterne, handler det om at få overblik over deres indhold. Teksterne giver typisk en idé om emnet overordnet set, som kan hjælpe dig med at finde et fokus på din opgave. Når du læser, kan du undervejs markere og kommentere i teksten. Hvis teksterne er medieklip som fx film eller lyd, kan du tage noter til dem i et dokument ved siden af. Husk at nedskrive afspilningstidspunktet for vigtige citater eller scener, så du kan finde dem igen. Her er nogle ting, som du især kan få gavn af at gøre under første gennemlæsning af teksterne:

  • skab overblik ved at opdele teksterne i afsnit og giv hvert afsnit en overskrift
  • markér synspunkter, argumenter og konkrete eksempler
  • markér markante sproglige og retoriske virkemidler
  • kommentér synspunkter, som du er enig eller uenig i
  • find gode citater, som du måske kan bruge i din opgave

Når du har læst teksterne første gang, skulle du gerne have fået en ret god idé om, hvad emnet går ud på. Det kan hjælpe dig videre i din proces med at finde et fokus for din opgave.

Hvis der er ord, som du ikke forstår i teksterne, bør du slå dem op og skrive forklaringerne ned. Du kan slå både nutidigt og ældre dansk op på www.ordnet.dk eller www.sproget.dk.

Der kan være forskel på, hvordan teksterne skal bruges

Husk, at opgaveformuleringen nogle gange fortæller dig, at én af teksterne er særlig vigtig for dit arbejde, fordi den skal danne udgangspunkt for din diskussion, som så senere skal lede videre til din debat. Samtidig kan der også være en instruktion om, at du kun behøver at inddrage nogen af de øvrige tekster i din besvarelse, og derfor måsk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind