Personkarakteristik

Jonassen er fattig og bitter

Jonassen er den første person, vi møder i novellen. Med det samme får vi et indtryk af en fattig og bitter mand, som føler sig snydt her i livet.

At han er fattig, ser vi bl.a. ved, at han henter appelsinerne i hestevogn, mens andre grønthandlere henter deres grøntsager i lastbiler. Han har heller ikke råd til sin egen grønthandlerbutik, men må nøjes med at stå ude i kulden og sælge grøntsagerne fra sin vogn, mens han drømmer om en varm og pæn butik. Han ved dog godt, at han og hans kone aldrig vil få råd til deres egen butik.

I stedet sidder han ”på en omvendt kartoffelkasse med ildrød næse og klude viklet om de frostbulne hænder under vanterne”. Han bliver nødt til at vikle klude om hænderne under vanterne i et forsøg på at holde varmen; han har ikke engang råd til nogle ordentlige, tykke vanter, selv om han arbejder udendørs hele dagen.

Ud over at være fattig er Jonassen også bitter. Tingene er ikke gået, som han ønskede; fx får han aldrig dén butik. Han har en fornemmelse af altid at blive forfordelt og forbigået. Han er sikker på, at de grønthandlere, som henter frugt på torvet i store lastbiler, får flere appelsiner end han selv. Han har heller ikke den store tiltro til, at samfundet er retfærdigt. Han mener, det er ”gennemråddent og korrumperet”.

Den bitterhed, som han føler, kommer til udtryk i hans forhold til kunderne. På overfladen er han venlig og smilende, men i virkeligheden er han meget af tiden irriteret på kunderne. I tankerne vrænger eller fnyser han nærmest af dem.

Det ser vi fx, når han for sig selv gengiver, hvordan de gerne vil have, at han skærer sellerien over for dem, inden de køber den: ”skær lige sellerien over, Jonassen, så jeg kan se, om den er sort indeni”. Han er irriteret over, at de kalder ham Jonassen, for det gør de kun, når de vil have noget ekstra ud af ham.

Han er også uvenlig og ukærlig overfor sin kone

I forhold til sin kone er Jonassen heller ikke venlig og kærlig; faktisk er han lige det modsatte. Det er tydeligt, at han ikke respekterer hende. Fx beskriver han flere gange, hvordan hun ser ”ynkelig” ud:

Hun havde en måde med at gnide hænderne forfrossent s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind