[8]

Appelsiner af Tove Ditlevsen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen ”Appelsiner” af Tove Ditlevsen. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Du får et resumé af teksten, en række præcise ordforklaringer og en side med baggrundsinformation. Desuden giver vi dig hjælp til at perspektivere og fortolke teksten.

Præsentation af teksten

Titel: ”Appelsiner”
Forfatter: Tove Ditlevsen
Genre: Novelle 

Tove Ditlevsen var en dansk digter og forfatter, der levede fra 1917 til 1976. Hun udgav både digte, noveller og romaner og blev især kendt for personlige og selvbiografiske tekster. Tove Ditlevsen voksede op under fattige kår på Vesterbro i København. Opvæksten gav hende et godt kendskab til samfundets lavere klasser og et skarpt blik for klasseforskelle, som også er et genkommende tema i forfatterskabet.

Besættelsestiden gjorde et dybt indtryk på Tove Ditlevsen, der var 22 år, da Danmark blev besat af tyskerne. Hun fastholdt sine indtryk fra krigen i novellesamlingen Dommeren, der udkom i 1948. ”Appelsiner” stammer fra Dommeren og er et godt eksempel på Ditlevsens kritiske blik på besættelsestiden og de klasseforskelle, der blev ekstra synlige under krigen.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

”Appelsiner” tematiserer jødehadet under anden verdenskrig

Umiddelbart lader det ikke til, at hverken Jonassen eller fru Nielsen er nazister. Alligevel har de i forskellig grad overtaget det nedsættende og hadske syn på jøderne, som nazisterne repræsenterer. Novellen viser os med andre ord, hvordan jødehadet kunne brede sig under anden verdenskrig. Vi kan også sige, at hovedtemaet i ”Appelsiner” er det had til jøderne, der bredte sig under anden verdenskrig.

Det er tydeligst i forhold til Jonassen. Her ser vi, hvordan nazisternes hadefulde ord langsomt har sneget sig ind i hans tanker. Jonassen har overtaget en bestemt måde at opfatte en hel befolkningsgruppe på, uden at han selv har opdaget, hvordan det er sket.

Han forklarer selv, hvordan han ”må snakke med om lidt af hvert”, og pludselig er der nogle af de hadske og racistiske ord, der hænger ved. På den måde trænger de jødefjendske ord ind i Jonassens bevidsthed, uden at han selv mærker, hvordan det helt nøjagtigt sker.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Appelsiner af Tove Ditlevsen

[8]
Bedømmelser
 • 24-05-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 13-05-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 17-04-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 05-04-2024
  Givet af 1.g'er på STX