Genre

”Appelsiner” har de fleste af novellegenrens typiske kendetegn

Den typiske novelle er som regel bygget op omkring ét handlingsforløb eller nogle få situationer. Derfor foregår novellen også typisk i både et begrænset tidsrum og et afgrænset miljø, og der er som regel kun få personer med i fortællingen.

Handlingen er typisk bygget op omkring en eller anden form for konflikt, og ofte er der også en form for vendepunkt, som bestemmer det videre handlingsforløb. I vendepunktet kan en person fx træffe et afgørende valg, eller der kan ske i en afgørende begivenhed. Novellens handling foregår også som regel i et realistisk miljø.

”Appelsiner” har de fleste af novellegenrens typiske kendetegn. For det første er novellen bygget op omkring nogle få situationer: Jonassen der henter appelsinerne, fru Klingspuhr og fru Nielsens besøg hos Jonassens grøntsagsvogn og fru Nielsen, der har en samtale med sin mand hjemme i sin lejlighed. Det er et meget overskueligt og samlet handlingsforløb, og der er ikke nogen sidehistorier eller afstikkere fra hovedhandlingen.

For det andet foregår ”Appelsiner” i et begrænset tidsrum, idet handlingen finder sted i løbet af en enkelt dag. Novellen strækker sig dermed ikke over flere år eller et helt liv, som en roman sagtens ville kunne gøre.

For det tredje foregår ”Appelsiner” i et afgrænset, realistisk og ikke specielt velstillet miljø i en større by, formentlig København. Godt nok er der forskel på det miljø, som Jonassen repræsenterer, og det miljø, som f...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind