Perspektivering

Tematiseringen af besættelsestiden var udbredt i efterkrigstidens litteratur

”Appelsiner” handler om en meget vigtig del af anden verdenskrig, nemlig almindelige menneskers had til jøder. Novellen viser os samtidig, hvordan samfundet under krigen var præget af knaphed. Luksusvarer som appelsiner var en sjældenhed, som skabte splittelse blandt folk, fordi der ikke var nok til alle.

Tematiseringen af besættelsestiden var udbredt i efterkrigstidens litteratur. På den måde er ”Appelsiner” udtryk for en central tendens i tiden. Det var især den realistiske form for litteratur, der tematiserede besættelsestiden. Det kunne ske med fokus på hverdagserfaringer, som vi ser hos Tove Ditlevsen, eller med fokus på mere usædvanlige oplevelser, som vi fx ser i den berømte roman De nøgne træer (1957) af Tage Skou-Hansen, der handler om modstandskampen mod tyskerne.

”Appelsiner” handler om det modsatte, nemlig almindelige menneskers medløb eller passive opbakning til besættelsen af landet. Dermed er novellen indirekte med til at skabe debat om et vigtigt emne, som rigtig mange mennesker var optaget af i årene efter krigen, nemlig kampen mod den tyske besættelse. Vi kan sige, at Tove Ditlevsen fors...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind