"Karens Jul" og "Et Dukkehjem"

Miljøbeskrivelserne ligner hinanden

”Karens Jul” bliver ofte sammenlignet med "Et Dukkehjem” (1879). Det kan umiddelbart virke som en overraskende sammenligning, fordi miljøet og hovedpersonerne er så forskellige. I ”Karens Jul” er der tale om et fattigt og usselt miljø med en tilsvarende hovedperson, mens Nora i ”Et Dukkehjem” repræsenterer et fint og velhavende miljø.

Der er alligevel grund til at lave sammenligningen. Det skyldes blandt andet, at begge tekster beskriver deres miljøer på en naturalistisk måde. Beskrivelsen af det gamle færgemandshus i indledningen til ”Karens Jul” minder fx rigtig meget om indledningen til ”Et dukkehjem”. Her præsenteres Nora og Helmers hjem i en såkaldt regibemærkning. Det vil sige den del af teksten i et teaterstykke, der beskriver scenen og personerne og ikke skal siges højt.

I begge tilfælde får vi præsenteret miljøet på en objektiv og detaljeret måde. Det gør det tydeligt for læseren, at miljøet spiller en stor rolle for handlingen, og at vi skal lægge godt mærke til de oplysninger, vi får:

Sådan her lyder indledningen til ”Karens Jul”:

Paa en af Dampskibskajerne i Kristiania laa der for en Del Aar siden et graamalet Træhus med fladt Tag, uden Skorsten, omtrent 4 Alen langt og lidt kortere paa den anden Led. I begge Tværvæggene var der et lidet Vindue, det ene lige overfor det andet. Døren vendte mod Søsiden og kunde lukkes baade indvendig og udvendig med Jernkroge, der blev hægtet fast i Kramper af samme Metal.

Og sådan her indledes ”Et Dukkehjem”:

En hyggeligt og smagfuldt men ikke kostbart indrettet stue. […] Nær ved vinduet et rundt bord med lænestole og en liden sofa. På sidevæggen til højre, noget tilbage, en dør, og på sa...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind