Karens Jul

I denne analysehjælp giver vi dig hjælp til at forstå novellen ”Karens Jul”. Du får hjælp til både analyse og fortolkning af novellen.

”Karens Jul” er skrevet af Amalie Skram. Den blev udgivet første gang i dagbladet Politiken i 1885. Senere blev den optrykt i bogen Forraadt (1892). Novellen handler om en kvinde, Karen, der lider en sørgelig skæbne. Hun har mistet alt og befinder sig på kanten mellem liv og død, samtidig med at hun skal tage sig af et lille barn.

På de følgende sider finder du først et resumé af novellen. Dernæst giver vi dig en række nyttige baggrundsinformationer om Amalie Skrams forfatterskab og om baggrunden for historien. På siden ”Forstå teksten” guider vi dig igennem novellen afsnit for afsnit. Her får du hjælp til at forstå, hvad der sker i de enkelte passager. Vi forklarer også betydning af de mange vanskelige ord og udtryk, der er i novellen.

Selve analysen tager udgangspunkt i en række arbejdsspørgsmål, som du selv kan forsøge at besvare, inden du læser vores svar. Dem giver vi på en måde, så vi kommer grundigt ind på alle de punkter, der normalt er del af en analysemodel.

Derefter får du en samlet fortolkning af novellen, hvor vi gennemgår dens motiv, tema og budskab. Til sidst giver vi vores bud på en perspektivering af novellen, som vi også sammenligner med novellen ”Karen” af Alexander Kielland og dramaet ”Et dukkehjem” af Henrik Ibsen.

Tema

Umiddelbart kan vi sige, at ”Karens Jul” tematiserer fattigdommen i datidens samfund. Karen repræsenterer de tusindvis af fattige mennesker, der levede en usikker tilværelse, ofte uden et fast hjem og en fast indtægt. Den tematiserer også problemerne omkring enlige mødre. Det var forbundet med skam og vanære at få barn uden for ægteskabet. Karen overlades derfor til sig selv, da hun har født. Ingen vil vide af hende, og hun tør ikke søge hjælp hos ”Fattigvæsnet”. Det skyldes formentlig at hun er bange for, at hun også der vil blive dårligt behandlet.

På et dybere plan er temaet i ”Karens Jul” samfundets kynisme. Beskrivelsen af miljøet på havnen understøtter temaet ved at vise, hvordan der er sammenfald mellem Karens skæbne og den lille træhyttes skæbne. Det er ikke tilfældigt, at Karen placeres i hytten. Hytten har været et sted for færgemændene. Det har været et sted at opholde sig mellem ankomst og afrejse. Imidlertid har hytten ikke længere en funktion. Den er kun forbundet med død. Karen befinder sig i et mellemrum. Hun balancerer på kanten mellem liv og død i hytten.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Karens Jul

[7]
Bedømmelser
 • 10-06-2022
  Givet af Studerende på 5. år
 • 12-05-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 07-04-2022
  Givet af 1.g'er på STX
 • 04-05-2021
  Givet af 1.g'er på STX