Personer

Karen er en fattig pige, der er kommet i ulykke

Hovedpersonen i “Karens Jul” af Amalie Skram er den unge pige Karen. Beskrivelsen af hendes udseende viser, at hun befinder sig på samfundets bund:

Det var et tyndt, lidet Fruentimmer, med et smalt, blegt Ansigt og et dybt Kjertelar paa den ene Kind, ret op og ned som en Stage, og øjensynlig næppe ganske voksen. Hun var iført et lysebrunt Overstykke, en slags Kofte eller Jakke, hvis Snit røbed, at den havde kendt bedre Dage, og et mørkere Kjoleskørt, der hang i laser forneden.

Karen fremstår udsultet, og arret på hendes kind antyder, at hun tidligere har haft kirtelsyge, der var en typisk underklassesygdom. Hendes tøj er desuden slidt og laset. Beskrivelsen er meget realistisk og vækker samtidig vores medlidenhed. 

Hun har mistet sit arbejde på grund af sin graviditet

Vi får indblik i Karens historie gennem hendes samtale med betjenten. Hun har tidligere haft en god stilling som tjenestepige hos Madam Olsen, men har måttet forlade den midlertidigt, da hun blev gravid: “Jæ hadde slik pén Kondition med 4 Kroner Maanen og Frukost, men saa kom jæ i Uløkka, og saa maatte jæ jo væk.” At komme i ulykke (= blive gravid uden for ægteskabet) var en stor skam for en pige i 1800-tallet

Det skamfulde ved Karens situation bliver endnu tydeligere af, at hun ikke engang kender navnet på barnets far: “Jæ traf ham paa Gata om Kvællene, naar det var mørkt, [...] men det varte inte længe, før han ble borte, og...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind