Komposition

Kaldes også opbygning.

”Karens Jul” er cirkulært bygget op

”Karens Jul” er bygget op som en cirkelkomposition. Det kan vi se ved, at novellen starter og slutter det samme sted. I indledningen præsenteres vi for hytten på havnen. I slutningen hører vi om hytten igen. Novellen begynder og slutter med en skildring af hytten. Dermed bliver også hyttens skæbne central for historien. Det er ikke kun Karens ulykkelige skæbne, der bliver fortalt. Vi får også samlet op på hytten til sidst, og det refererer tilbage til begyndelsen.

Den cirkulære opbygning i ”Karens Jul” er dog anderledes end en del andre eksempler på cirkulær opbygning. Normalt starter og slutter en novelle med at fortælle om den samme begivenhed, når vi definerer dens opbygning som cirkulær. Men i ”Karens Jul” er effekten den samme, som i andre noveller med cirkulær komposition. Derfor giver det også mening at tale om cirkulær opbygning her, selv om det ikke er den samme begivenhed, vi vender tilbage til.

Virkning

Cirkelkompositionen giver indtryk af sammenhæng. Vi starter og slutter det samme sted og med samme motiv: det lille træhus på havnen. Hytten bruges som det centrale sted for handlingens udfoldelse. Hyttens skæbne afspejler, at samfundet ikke levner plads til løsgængere, som det hedder til sidst i novellen. Hytten, der før havde en klar samfundsfunktion, er blevet overflødiggjort i tidens løb. Hytten bliver i den forstand et billede på samf...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind