Perspektivering

Novellen har træk fra det moderne gennembrud

Helt overordnet kan vi perspektivere “Karens Jul” af Amalie Skram til den litteraturhistoriske periode, der kaldes det moderne gennembrud. I denne periode ønskede forfatterne et opgør med romantikkens skønmaleri af virkeligheden. I stedet skulle litteraturen nu vise virkeligheden, som den var. Særligt samfundets skyggesider skulle frem i lyset, for det moderne gennembrud ønskede at sætte tidens største problemer under debat.

Blandt disse problemer var samfundets behandling af de fattige og af enlige mødre. Disse to tematikker er omdrejningspunktet i “Karens Jul”, hvor Karen kommer af en fattig baggr…

...

Novellen har træk fra naturalismen

Mere konkret kan “Karens Jul” også perspektiveres til naturalismen, der ofte regnes for en form for understrømning til det moderne gennembrud. Amalie Skram er kendt som en naturalistisk forfatter. 

Karen fremstilles som et biologisk og driftstyret væsen

Et klart naturalistisk træk ved novellen er, at Karen fremstilles som et biologisk væsen, hvor hendes krop og drifter er styrende. Dette antydes allerede i vores første indtryk af hende, hvor vi ser hende gennem betjentens øjne:

Han gik hen og keg ind. Ganske rigtigt. Der sad et Væsen paa Bænken tæt under Vinduet, en liden sammenkrøget Skikkelse, som bøjed sig forover og pusled med noget, han ikke kunde se. 

Det er endnu uklart for læseren, om det er et menneske elle…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind