Miljøbeskrivelse

Kaldes også miljøkarakteristik eller bare miljø.

Det fysiske og sociale miljø er præget af forfald og fattigdom

Skildringen af det fysiske og sociale miljø er forbundet. Først præsenteres vi for det fysiske miljø gennem den grundige beskrivelse af dampskibskajen og det gamle træhus. Det beskrives, hvilken funktion den lille træhytte tidligere har haft. Her peger fortælleren tilbage i tiden for at give læseren en forståelse af den historiske sammenhæng for fortællingen.

Vi lærer, at hytten oprindeligt blev brugt af ”Færgemændene”. Det var personer, som stod for at fragte folk rundt i havnen eller over på den anden side af fjorden. Færgemændene sejlede i små både, der fungerede som en slags taxaer. Når der var en kunde, sejlede de. Imidlertid har tiden gjort færgemændene overflødige, fordi udviklingen af dampskibe gjorde det muligt at indsætte billigere og hurtigere rutebåde, som folk foretrak frem for at sejle med de gammeldags færgemænd.

Det fysiske miljø omkring kajen er ikke særligt behageligt. I beskrivelsen af det bruger fortælleren en række adjektiver, der tegner et miljø i forfald. Sneen er ”smeltet”, brostenene er ”vaadere og federe”. Luften er ”mørkegraa og disig”, lyset fra gaslygten har en ”skidden, brandgul Glans med et grumset-rødt Skin”. Atmosfæren er ”fugtig”, og indimellem kommer en ”knaldende Lyd” fra skibsklokkerne. Det fysiske miljø beskrives her som et område i opløsning. Det er et område, der befinder sig på kanten af sammenbrud. På jorden markerer den smeltede sne en overgang til en ny tilstand. Luften er ubestemmelig, diset og grå. Lyset er ”skiddent” og ”grumset-rødt”, nærmest i forrådnelse.

Det sociale miljø på havnen står ikke så klart frem som det fysiske. Gennem betjenten...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind