Den selektive velfærdsmodel

Denne side giver dig et indblik i den selektive velfærdsmodel. Den selektive velfærdsmodel har en del forskellige navne. Den kaldes også ”socialforsikringsmodellen”, ”den korporative velfærdsmodel” eller ”den konservative velfærdsmodel”. Sidstnævnte betegnelse skyldes, at modellen til en vis grad bygger på konservative principper, og at hovedarkitekterne bag modellen har været konservative og socialkonservative partier.

Hvordan finansieres velfærden

Selektive velfærdsstater sikrer primært befolkningens velfærd gennem obligatoriske forsikringer på arbejdsmarkedet. Det betyder, at personer i arbejde og deres arbejdsgivere er tvunget til i fællesskab at indbetale til forsikringer og pensionsordninger, som f.eks. træder i kraft ved arbejdsløshed, sygdom og alderdom. Nogle gange giver staten også et bidrag til forsikringerne.

Fordi det er obligatorisk at indbetale til forsikringerne, er de reelt en slags skat. Derudover opkræver staten indkomstskatter og andre skatter. Skatteniveauet er som regel samlet set noget højere end i res...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind