Velfærds­staten

I dette kompendie hjælper vi dig med at forstå alt det, du skal vide om velfærdsstaten, hvis du har Samfundsfag på A-niveau. Du bliver klædt på til at bruge viden om velfærdsstaten i opgaver, til eksamen eller i diskussioner i undervisningen.

Kompendiet er opdelt i tre dele:

Første del kommer ind på, hvad en velfærdsstat er. Du kan læse om at velfærdsstaten bruger omfordeling til at sikre en vis lighed i befolkningen. Du kan også læse om forholdet mellem velfærdsstaten og markedet. 

Anden del forklarer, hvordan velfærdsstater kan opdeles i tre forskellige typer. De forskellige typer af velfærdsstater kalder vi også velfærdsmodeller. De tre velfærdsmodeller er den universelle velfærdsmodelden selektive velfærdsmodel og den residuale velfærdsmodel. Du kan læse om, hvordan velfærdsmodellerne omfordeler og hvilken ideologi, der ligger bag dem. Du får også en masse eksempler på stater, der passer ind i hver velfærdsmodel. Til sidst kan du finde en tabel, der giver dig et hurtigt overblik over de tre velfærdsmodeller.

Tredje del går i dybden med den danske velfærdsstat. Du kan læse om, hvorfor den danske velfærdsstat passer bedst ind i den universelle velfærdsmodel og om, hvorvidt den danske velfærdsstat er på vej væk fra den universelle model. Du kan blandt andet læse om, at nogle mener, at Danmark er ved at blive en konkurrencestat. Til sidst kan du blive klogere på fire af de udfordringer, som den danske velfærdsstat står overfor. Det drejer sig om ældrebyrden, globaliseringen, incitamentet til at arbejde og immigrationen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Velfærdsstaten

[10]
Bedømmelser
 • 24-03-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 19-02-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 12-01-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 17-12-2020
  Givet af HF-elev på 1. år