Den danske velfærdsmodel

Danmark bliver ofte fremhævet som en velfærdsstat, der passer godt ind i den universelle velfærdsmodel. Det er der gode grunde til. Samtidig er der nogle ting, der peger på, at Danmark måske er på vej væk fra den universelle velfærdsmodel.

Hvorfor passer Danmark bedst ind i den universelle velfærdsmodel?

Der er særligt to gode grunde til, at Danmark passer godt ind i den universelle velfærdsmodel.

Mange ydelser er tilgængelige for alle borgere

Mange danske velfærdsydelser er tilgængelige for alle borgere, uanset om de er rige eller fattige. Alle har f.eks. adgang til sundhedssystemet og uddannelsessystemet, og alle ældre har ret til hjemmepleje. Det samme gælder for en række tilskud, f.eks. til medicin og tandlægebesøg.

Nogle velfærdsydelser er ikke helt universelle, men kommer alligevel ret tæt på. SU’en for studerende på videregående uddannelser er et godt eksempel. Man mister godt nok retten til SU, hvis man har en stor indtægt ved siden af. På den måde minder SU’en om de ydelser til de fattigste, som vi kender fra den residuale velfærdsmodel. De fleste danske studerende tjener bare i praksis så lidt, at de faktisk har ret til SU. En anden velfærdsydelse, der ikke er helt universel, men som kommer tæt på, er dagpenge for arbejdsløse. Dagpengesystemet er teknisk set en forsikring, som man selv betaler til, og hvor dagpengeniveauet afhænger af ens tidligere indtægt. På den måde mind...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind