Konkurrencestaten

Nogle mener, at Danmark er ved at gå væk fra den universelle velfærdsmodel for i stedet at blive en konkurrencestat. Andre mener, at Danmark allerede er en konkurrencestat. En konkurrencestat forsøger at øge sin konkurrenceevne så meget så muligt. Det gør den, fordi globaliseringen har gjort det nødvendigt at konkurrere med andre stater om f.eks. at tiltrække den dygtigste arbejdskraft og de rigtige investeringer. Konkurrencestaten forsøger på den måde at skabe maksimal vækst.

På denne side bliver du først introduceret til konkurrencestatens mål,og hvordan den forfølger de mål. Så kan du læse om, hvordan konkurrencestaten adskiller sig fra den universelle velfærdsmodel. Endelig får du et argument for og et argument imod, at konkurrencestaten er en velfærdsstat.

Konkurrencestatens mål og midler

Konkurrencestaten øger sin konkurrenceevne ved hjælp af strukturpolitik. Strukturpolitik er politik, som ændrer strukturer og vilkår i samfundet, så markedet kan fungere mere effektivt. Den danske konkurrencestat fører strukturpolitik på flere forskellige måder. I dette afsnit kommer vi ind på seks af de mest centrale måder.

Konkurrencestaten øger udbuddet af arbejdskraft. Det gør den på mange forskellige måder. Vi kommer ind på tre af de vigtigste i dette afsnit. For det første prøver konkurrencestaten at få unge hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Det gør den ved...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind