Den universelle velfærdsmodel

Denne side giver dig et indblik i den universelle velfærdsmodel. Den universelle velfærdsmodel kaldes også den skandinaviske velfærdsmodel eller den socialdemokratiske velfærdsmodel. Sidstnævnte betegnelse skyldes, at socialdemokratiske partier har været vigtige drivkræfter i at skabe modellen. Navnet skyldes også, at modellen passer godt til socialdemokratismen som ideologi.

Hvem modtager velfærdsydelser?

Mange velfærdsydelser står til rådighed for alle, der er i en bestemt situation. F.eks. kan du blive optaget på en videregående uddannelse, hvis du har en studentereksamen, du kan få folkepension, hvis du er gammel, og du kan modtage lægehjælp, hvis du er syg. Du har ret til de ting, uanset hvor mange penge du har, eller hvilken tilknytning du har til arbejdsmarkedet. Det kalder man, at velfærdsydelserne er universelle. At noget er universelt betyder, at det gælder for alle.

Universelle velfærdsstater har som regel også nogle velfærdsydelser, der ikke er helt universelle. Danmark er en universel velfærdsstat, men din SU afhænger af dine forældres indtægt, mens du går i gymnasiet. Der er også grænser for hvor meget du selv må tjene, hvis du vil være berettiget...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind