Socialgrupper og socialklasser

En socialgruppe eller en socialklasse er en befolkningsgruppe, der nogenlunde deler levekår. De to begreber er altså synonymer. Forskellige aktører har forsøgt at konkretisere de to begreber.

Arbejdernes Erhvervsråd har eksempelvis lavet følgende inddeling i sociale klasser: Overklasse, højere middelklasse, middelklasse, arbejderklasse og underklasse. Overklassen indeholder samfundets rigeste, både i forhold til indkomst og formue. Denne klasse har gode levekår og vil typisk være højtuddannede og have et godt helbred. Det er en forholdsvis lille del af befolkningen, der befinder sig i overklassen. Størstedelen af befolkningen befinder sig i middel- og arbejderklassen. Underklassen består af personer uden for arbejdsmarkedet og som har få økonomiske ressourcer. Socialklasser forbindes typisk med Marx.

I 1960’erne i Danmark udviklede Socialforskningsinstituttet (nu VIVE) en socialgruppeinddeling for at undersøge danskernes levekår. SFI’s socialgruppeinddeling opdeler befolkningen i fem socialgrupper ud fra deres erhvervsuddannelse, erhvervssektor, arbejdsstilling og antal underordnede.

Socialgrup...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind