Fortalt tid og fortælletid (fortælletempo)

Hvad er fortalt tid og fortælletid?

Fortalt tid og fortælletid er begreber, vi bruger til at bestemme en teksts fortælletempo. 

Fortælletempoet er den hastighed, som vi oplever, at handlingen gengives med. Fortælleren kan skrue tempoet op og ned, sådan at nogle dele af handlingen strækkes ud og gengives med mange detaljer, mens andre sammenfattes i korte træk.  Tempoet er altså et spektrum, hvor hastigheden kan bevæge sig op og ned.

Fortælletempoet bestemmes af forholdet mellem to tidsbegreber: den fortalte tid og fortælletiden.

Den fortalte tid dækker over den tidsperiode, som handlingen skal forestille at foregå over. Det kan f.eks. være et kvarter, to dage, en måned eller fire år.

Fortælletiden dækker over den tid, fortælleren bruger på at gengive handlingen. Det vil sige det omgang eller den udstrækning, som fortællerens gengivelse af bestemte handlinger konkret fylder i teksten. Konkret betyder det, at du skal kigge på, hvor meget tekst fortælleren bruger på at gengive handlingen. Tager fortælleren sig f.eks. god tid og gengiver mange små detaljer, oplever vi fortælletiden som lang. Gengiver fortælleren kun begivenhederne i kortfattede, overordnede træk, oplever vi fortælletiden som kort.

Når du skal bestemme fortælletempoet, skal du sammenligning, hvor meget tekst fortælleren bruger på at gengive en bestemt tidsperiode. En lang tidsperiode, der kort beskrives i teksten, giver et højt fortælletempo. En kort tidsperiode, der udstrækkes i en længere passage, giver et lavt fortælletempo. Vi gennemgår de to typer af tempi herunder. 

Lavt fortælletempo

Lavt fortælletempo opstår, når fortælletiden er lige så lang eller længere end den fortalte tid. Det betyder konkret, at fortælleren bruger mange ord og sætninger på at beskrive en begiv…

...

Relevante analysevejledninger

Du analyserer typisk kun fortælletempoet i skriftlige fiktionstekster, f.eks. romaner og noveller. Du kan også finde hjælp til fortalt tid, fortælletid og fortælletempo i vores analysevejledninger:

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind