Speaker

Introduktion 

Den person, der holder en tale (og altså er talens afsender), kaldes speaker. Har du mulighed for det, er det altid en god ide at søge mere information om personen. Vær altid opmærksom på at finde flere kilder. Vær desuden kildekritisk ved at huske på, at forskellige kilder kan have forskellige hensigter. En politikers egen hjemmeside vil fx gerne fremstille ham eller hende i et positivt lys.  

Hvem er taleren?

Spørg først og fremmest dig selv, hvilken interesse taleren har i talens emne? Der kan for eksempel være noget på spil for taleren rent politisk, økonomisk eller personligt. En politiker vil fx gerne have sine vælgeres opbakning.

Prøv at koble dette til talerens baggrund. Det er nemlig sådan, at en taler aldrig kan være helt neutral, men altid kommer med sin helt særlige “bagage”, som kan være relevant for din analyse af hans eller hendes tale. Sådan noget som etnisk baggrund, uddannelse og politisk ståsted påvirker talerens egen opfattelse af emnet. Men samtidig påvirker det også vores opfattelse af talerens troværdighed.

Dog skal du kun fokusere på det om talerens baggrund, der er relevant for netop denne tale og dens emne. Hvis emnet er samfundets behandling af krigsveteraner, er det eksempelvis relevant, hvis taleren netop har en baggrund som veteran fra Afghanistan. Pas på med ikke at komme til at lave en hel biografi om tal...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind